آیا می دانید، میزان مالیات برای صاحبخانه ها چقدر است؟ به دور از این مسئله مالیات ها دارای انواع متنوعی بوده نیز یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت برای ارائه خدمات بیشتر به شهروندان است.
آنها در یک طبقه بندی کلی به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود. انواع مستقیم به حالتی بوده که مستقیم از درآمد و دارایی افراد دریافت می شود. نوع غیر مستقیم هم تحت عنوان قسمتی از قیمت کالاها یا خدمات تهیه شده به واسطه ی شما به دولت داده خواهد شد.
به دور از این مسئله ها ما تمایل به بررسی مالیات بر اجاره را داریم! که چه کسی میباید در راستای پرداخت آن اقدام کرده و چقدر است؟ پس با ما همراه شده و اطلاعات مورد نیاز خود را در این زمینه به دست آورید.
میزان مالیات برای صاحبخانه ها یعنی چه!
دوستان عزیز در بررسی اینکه میزان مالیات برای صاحبخانه ها چقدر است؟ ابتدا بیان داریم؛ انواع مالیات ها در یک دسته بندی کلی به دو مورد تقسیم می گردد. یکی مستقیم و دیگری غیر مستقیم است.
انواع مالیات مستقیم خود به زیر مجموعه هایی بسیار قسم بندی می گردد. یکی از آنها مالیات بر درآمد املاک و مستغلات است. مالیات بر درآمد املاک و مستغلات هم خود دارای انواعی متعدد است.
مثلاً می توان به مالیات بر نقل و انتقال ملک، مالیات بر درآمد اجاره، مالیات بر ملکیت خالی اشاره نمود. حال ما در ادامه به بررسی مالیات بر درآمد اجاره ملک طی سال1403 خواهیم پرداخت. به دور از میزان مالیات برای صاحبخانه ها این قبیل از مالیات ها از فرد اجاره دهنده ملک دریافت خواهد شد.
پس درآمدی که شما در نتیجه اجاره به دست می آورید، مشمول پرداخت مالیات البته با توجه بدانچه که در قانون قید شده، می شود. بهتر است، در این راستا به ماده53 قانون مالیات مستقیم مراجعه کنیم!
بنا بر این ماده ((درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می گردد، عبارتست از کل مال الاجاره، اعم از نقدی و غیرنقدی، پس از کسر بیست و پنج، بابت هزینه ها و استهلاکات و تعهدات مالک، نسبت به مورد اجاره.))
مالیات بر درآمد اجاره ملک را چه کسی باید بپردازد؟
ما در قسمت فوقانی متن به این نکته اشاره نمودیم، که آن نیز توسط فرد اجاره دهنده به دولت داده می شود. البته شخص اجاره دهنده ملک می تواند، صاحبخانه یا مستأجر بوده که حق اجاره دوباره خانه را دارد. پس در بررسی میزان مالیات برای صاحبخانه ها توجه کنید؛ این دست از مالیات ها ارتباطی را با اجاره کننده نداشته و پرداختش برعهده اجاره دهنده است.
حال یک نکته بسیار مهم در رابطه با این مسئله خودنمایی می کند. آنهم این است؛ که اگر مالک اصلی ملک را اجاره بدهد و با مستأجر اول میزان مالیات متفاوت خواهد بود. برای مالک ملک این مقدار از هفتاد و پنج درصد بهای سالانه خواهد بود!
حال این مقدار برای مستأجر نخست برابر است، با تفاوت اجاره بهای پرداختی به واسطه ی وی به مالک اصلی و اجاره دریافتی توسط وی از مستأجر دوم! متوجه شدید؟ بهتر است، در ادامه ضمن ارزیابی میزان مالیات برای صاحبخانه ها به بررسی افراد معاف نسبت به پرداخت آنها اقدام کنیم.
اشخاص معاف نسبت به پرداخت مالیات بر درآمد اجاره
بنا بر تبصره ماده53, 55, 57 قانون مالیات مستقیم برخی از افراد نسبت به پرداخت مالیات بر درآمد اجاره معاف خواهند بود. ما در ادامه این اشخاص را ضمن بررسی موضوع اصلی به شما معرفی خواهیم نمود!
-خانه سازمانی که در مالکیت افراد حقوقی هستند.
-ملک هایی که در سکونت مادر، همسر، پدر یا فرزندان و اجداد می باشد.
-خانه هایی که به حالت مجانی توسط مؤسسات دولتی، وزارتخانه، شهرداری و دهیاری تصرف شده اند، از میزان مالیات برای صاحبخانه ها معاف خواهند بود.
-زمانی که ملک فروخته شده و این شرط لحاظ گردد، که مالک پیشین تا به مدت زمانی امکان سکونت در آن را دارد. (این مدت زمان حداکثر تا به شش ماه خواهد بود!)
-ملک هایی که در تهران تا به150 متر بوده و در دیگر نقاط به دویست متر می رسد.
-در نهایت مالکان مجتمع مسکونی حاوی بیشتر از سه واحد استیجاری! این مجتمع ها بایست با توجه به الگوی مصرف مسکن و همچنین وزارت مسکن و شهرسازی طراحی و ساخته شده باشند.
اینها هم مواردی می باشد، که شما بایست به دور از میزان مالیات برای صاحبخانه ها مد نظر قرار بدهید!
مالیات خانه های خالی!
شاید که شما صاحبخانه بوده ولی واحد مسکونیتان خالی است. حال چه خواهد شد؟ اصلاً مالیات خانه هایی خالی چقدر می باشد؟ بنا بر ماده 54 قانون مالیات مستقیم هر خانه خالی واقع در تمامی شهرهایی با جمعیت بیشتر از یکصد هزارنفر که طی هر سالِ مالیاتی در کل120 روز سکنه نداشته باشد، به عنوان واحد خالی شناخته خواهد شد.
حال چنین خانه هایی ما به ازای زمان یاد شده بدون توجه به بخشودگی مالیاتی تبصره یازده ماده 53 قانون مذکور مشمول پرداخت مالیاتی تحت عنوان درآمد اجاره می شود. این قبیل از مالیات ها هم جزئی از میزان مالیات برای صاحبخانه ها تلقی می شود.
-در سال اول شما باید معادل شش برابر مالیات متعلق را بپردازید.
-در سال دوم شما باید معادل دوازده برابر مالیات متعلق را بپردازید.
در سال سوم شما باید معادل هجده برابر مالیات متعلق را بپردازید.
شما عزیزان می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع مالیات با کارشناسان ما در ارتباط باشید
چگونه خانه های خالی شناسایی می شوند؟
به دور از میزان مالیات برای صاحبخانه ها سامانه ای تحت عنوان اسکان و املاک کشور که زیر نظر نهاد مسکن و شهرسازی است، به جهت همین کار فعالیت می کند. خود شما دوست عزیز می باید وضعیت خانه تان را اعم از کد پستی و شرایط سکونت در این سامانه به ثبت برسانید. ممکن است، برای شما این سؤال به وجود آید! که شاید برخی ها در این راستا اقدامات لازم را انجام ندهند!
اگر که شما چنین فرآیندی را در میزان مالیات برای صاحبخانه ها انجام نداده باشید، یک پیامک مبنی بر الزام شما برای شفاف سازی شرایط ملک تان اخذ خواهید نمود. بنا بر این دریافتی شما تنها دو ماه فرصت به جهت ثبت اطلاعات در سامانه مذبور خواهید داشت. در غیر از چنین حالتی خانه شما جزئی از املاک خالی تلقی شده و باید مالیات مقرر را بپردازید.
سخن آخر
دوستان عزیز ما در طول این مطلب از خود با شما درباره این مسئله که مالیات صاحبخانه ها چقدر است؟ صحبت نموديم. این مسئله از جهات مختلفی می باید بررسی بشود! مثل اینکه آیا شما ملک خود را اجاره داده اید و یا خالی از سکنه است؟ در صورت وجود مستأجر در خانه شما پرداخت مالیات برعهده صاحبخانه خواهد بود.
همچنین مسائل دیگری هم بررسی شد! امیدواریم که میزان مالیات برای صاحبخانه ها را به خوبی درک نموده باشید. البته شما عزیزان در صورت وجود سوالاتی بیشتر در این زمینه امکان برقراری ارتباط با ما در هخامنش را خواهید داشت.