مالیات حقوق و بیمه آشنا خواهیم کرد. میزان مالیات بر درآمد حقوق و معافیت های مالیاتی یکی از مهمترین اصولی است که هر فرد شاغل باید از آن با خبر باشد. البته اين امر برای کارفرماها نیز اهمیت دارد؛ زیرا آنها نیز ملزم به پرداخت مالیات بر درآمد و بیمه هستند.
در قانون امور مالیاتی در فصل ها و باب های مختلف در مورد مالیات بر درآمد که در دسته مالیات های مستقیم قرار دارد، به طور روشن و واضح صحبت شده است، که در شرایط خاصی همه حقوق بگیران مشمول پرداخت مالیات نمی شوند. در این مقاله با ما باشید تا با موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه و دیگر مباحث مالیاتی در ارتباط با حقوق و بیمه آشنا شوید.
مالیات حقوق و دستمزد چیست؟
در نخستین بخش از مقاله پیش از اینکه به موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه بپردازیم، بهتر است با مالیات بر درآمد حقوق آشنا شوید. اگر شما کارمند بخش خصوصی یا دولتی هستید و به صورت ماهیانه حقوق دریافت می کنید، حتما متوجه شده اید که میزان دریافتی شما از مجموع حقوق یا آنچه که کارفرما وعده داده است، بسیار کمتر می باشد.
علت این امر این است که از حقوق هر فردی که زیر نظر اداره کار فعالیت می کند، مواردی مانند مالیات بر درآمد و حق بیمه کسر می گردد. از سوی دیگر نیز کارفرما باید طی یک سال مالیاتی گزارش مالی خود را به اداره امور مالیاتی ارائه دهد و مبلغی از کل درآمدش را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنید.
فردی که حسابداری شرکت را انجام می دهد، باید با قوانین مالیاتی آشنا باشد، بر اساس این قوانین فیش های حقوقی را تنظیم کند. موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه باید توسط حسابدار در نظر گرفته شوند، تا زمان محاسبه حقوق به مشکل بر نخورد، همچنین کسورات کسانی که شامل مالیات و حق بیمه می شوند، را نیز باید در فیش حقوقی تنظیم کند.
مالیات بر درآمد چیست؟
در این بخش از مقاله پیش از اینکه در مورد موارد معاف از مالیات حقوق و بيمه صحبت کنیم، بهتر است با مالیات و مالیات بر درآمد آشنا شوید. مالیات یک درآمد دولتی است، که توسط قانون برای سازمان های اقتصادی و اعضای جامعه تنظیم می شود.
پرداخت مالیات تعهدی است که مشمولان مشمول پرداخت مالیات طبق مقررات باید به آن عمل کنند. یکی از مالیات هایی که سهم مهمی در افزایش بودجه دولت دارد، مالیات بر درآمد شخصی است، حقوق افراد را نیز در بر می گیرد.
مالیات بر درآمد شخصی مبلغی است، که افراد باید بخشی از میزان درآمد یا حقوق خود را پس از کسر به دولت بپردازند. البته این مالیات از تمام اقشار جامعه اخذ نمی شود و در قانون به موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه اشاره شده است. پس با توجه به قوانین امور مالیاتی، مالیات بر درآمد برای همه عادلانه خواهد بود و به کاهش شکاف بین طبقات اجتماعی کمک می کند.
آشنايي با بیمه تامین اجتماعی و نحوه پرداخت آن
در این بخش از مقاله موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه شما را با شرایط پرداخت و سازمان تامین اجتماعی آشنا خواهیم کرد. یکی از قدیمی ترین سازمان هایی که با حمایت از کارگران در ایران روی کار آمده است، سازمان تامین اجتماعی است. بنا بر قوانین وزارت کار تمام کارگاه های زیر نظر اداره کار باید به طور اجباری تحت پوشش این بیمه قرار گیرند. کارفرماها نیز مجاز اند به طور اختیاری و برای آینده ای روشن خود را بیمه کنند.
بخشی از مبلغ بیمه تامین اجتماعی از حقوق کارگران کسر خواهد شد و مابقی آن را کارفرما و دولت پرداخت خواهند کرد. در شرایطی مانند بیماری، بیکاری و بازنشستگی از افراد تحت پوشش خود حمایت خواهد کرد.
بر اساس قوانین بیمه تامین اجتماعی در مشاغل معمولی سی درصد از تمام حقوق باید با بیمه اختصاص داده شود، که این مبلغ با میزان حقوق و درآمد متغیر خواهد بود. هر ساله میزان بیمه با توجه به نظر شورای عالی کار افزایش می یابد، اما در کل سی درصد از حقوق ماهیانه یک کارگر است.
بر اساس قوانین بیست درصد از حق بیمه را کارفرما باید به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نماید، سه درصد دیگر از این سهم نیز متعلق به بیمه بیکاری است، که پرداخت آن نیز جز وظایف کارفرماست. هفت درصد از مبلغ بیمه را کارگر باید پرداخت کند، که این مبلغ از حقوق او کسر می شود. در شرایط خاصی برخی گروه ها معاف از پرداخت حق بیمه هستند، که در ادامه مطلب موارد معاف از مالیات و بیمه را برای شما شرح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: مالیات بر درآمد
چه مواردی معافی از مالیات حقوق و بیمه هستند؟
حال که با مالیات و حق بیمه آشنا شدید، در بخش پایانی مقاله شما را با موضوع اصلی مقاله یعنی موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه آشنا خواهیم کرد. افرادی که به عنوان حسابدار در شرکت ها و کارگاه ها کار می کنند، باید تسلط زیادی بر آخرین قوانین مالیاتی، حقوق و بیمه داشته باشند و تمام این امور را در فیش حقوقی کارگران به کار گیرند.
با توجه با قوانین حقوق اداره کار و قرارداد بین کارگر و کارفرما، میزان حقوق و کسورات آن مانند حق بیمه و مالیات مشخص خواهد شد و حسابدار این موارد را باید برای کارکنان محاسبه و کسر کند.
البته در زمان محاسبه میزان مالیات و بیمه باید از قوانین موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه نیز پیروی کند. مواردی که حقوق و بیمه معاف اند، عبارتند از؛
- عیدی سنوات پایان کار
- بازخرید نمودن روزهای مرخصی
- هزینه مربوط به عائله مندی
- هزینه سفرهای کاری و ماموریت ها
- خسارات اخراج
- حق شیر
- مزایای نهصت سواد آموزی
- تفاوت میان کمک هزینه مسکن و بیماری
- پاداش کاری افزایش تولید کارخانه
- حق تضمین کردن کسر صندوق
با توجه به قوانین مالیاتی و اداره کار هیچ یک از موارد نامبرده مشمول مالیات حقوق و بیمه نخواهند شد. البته این بحث به طور گسترده و کامل در قانون آمده است، برای رفع ابهامات خود در رابطه با موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه می توانيد به سایت هخامنش فاکتور مراجعه کنید.
سخن پایانی
مقاله موارد معاف از مالیات حقوق و بیمه توسط کارشناسان حسابداری سایت هخامنش فاکتور برای آشنایی شما با این موارد نگاشته شده است. کارشناسان سایت هخامنش فاکتور تجربه بالايي در خدمات مالی و حسابداری دارند، در صورتی که مایل به انجام امور مالی شرکت یا کارگاه خود نزد افراد مجرب و متخصص هستید، به سایت هخامنش فاکتور مراجعه کنید.