در سالیان گذشته شاهد پیشرفت استقبال از بورس و رشد شرکت های بورسی بوده ایم. بورس نوعی کارگزاری مالیاتی است که، امکان تامین و جمع آوری سرمایه های کوچک جهت شرکت های مختلف را ایجاد می نماید. در این کارگزاری امکان عرضه کالا محصول خدمات و اوراق بهادار وجود دارد.
کلیه شرکت هایی که، در بورس فعالیت می نمایند بایستی واجد شرایط خاصی باشند. از جمله این شرایط مالیات این شرکت ها است. در ادامه این مطلب در نظر داریم که، به بررسی و ارزیابی مالیات شرکت های بورسی بپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با بورس، شرکت های بورسی و مالیات آن ها همراه ما باشید.
شرایط معافیت مالیاتی شرکت های فعال در بورس
طبق ماده ١۴٣ قانون مالیات های مستقیم، برخی از شرکت های فعال در حوزه بورس از بخشودگی مالیات شرکت های بورسی برخوردار می شوند. این بخشودگی مالیاتی دارای شرایط ویژه و معینی است که، در ادامه به بررسی و شرح مختصری از برخی از قوانین آن ها می پردازیم.
بر اساس این ماده و تبصره قانون مالیات کلیه کالاهایی که در بازار بورس عرضه می شوند و به فروش می رسند تا، میزان ۱۰ درصد قابلیت بخشودگی مالیات را دارا هستند. شرکت های دیگری نیز وجود دارند که، از بخشودگی مالیاتی به واسطه فعالیت در بازار بورس برخوردار می شوند.
مالیات شرکت های بورسی که، سهام آن ها در بورس پذیرفته می شود نیز تا، ده درصد از پرداخت مالیات ها معاف خواهند گردید. این امر برای شرکت های بورسی دارای سهام در بورس های داخلی و خارجی نیز صدق می کند و کلیه این شرکت ها از این درصد معافیت برخوردار خواهند شد.
دسته دیگری از شرکت های فعال در حوزه بورس که، شامل بخشودگی مالیاتی تا میزان پنج درصد می شوند؛ شرکت های بورسی با سهام پذیرفته شده در بازارهای خارجی هستند. به ذکر است که این امتیاز برای این شرکت ها از سال پذیرش سهام تا زمانی که جزو شرکت های صاحب سهام پذیرفته شده در بازار بورس هستند ادامه دار می باشد.
بر اساس همین ماده از قانون مالیات شرکت های بورسی نوعی شرکت هایی که، سهام آن ها در بازار داخلی و خارجی بوس پذیرفته و تایید شده است؛ چنانچه پس از اتمام دوره مالی شرکت مربوطه، همچنان دارای ۲۰ درصد سهام شناور باشد نیز، از این بخشودگی مالیاتی برخوردار می گردد. میزان بخشودگی مالیاتی در این حالت برای این شرکت ها تا ۲۰ درصد خواهد بود. البته این امر منوط به تایید سازمان مالیاتی است.
برخی از تبصره های قانون مالیاتی شرکت های بورسی
موضوع مالیات شرکت های بورسی امری بسیار گسترده و دارای ماده و تبصره های قانون مالیاتی متعدد و گسترده ای است. هر یک از این شرکت های فعال در حوزه بورس، به واسطه دارا بودن شرایط معینی قابلیت برخورداری از بخشودگی درصدی از مالیات خواهد بود.
مالیات نقل و انتقال سهم الشرکه و سهام
بر اساس تبصره ١ قانون امور مالیات شرکت های بورسی چنانچه شرکت های فعال در حوزه بورس، چنانچه نقل و انتقال سهام و یا سهم الشرکه صاحبان شرکت داشته باشند؛ به میزان چهار درصد از ارزش اسمی این شرکت شامل مالیات مقطوع می گردند.
البته در این صورت هیچ گونه وجه دیگری تحت عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال از این شرکت ها توسط سازمان امور مالیاتی اخذ نخواهد گردید. همچنین افراد صاحبان سهام و سهم و شرکت در این شرکت ها بایستی مالیات اسمی سهم و شرکه خود را پیش از انجام نقل و انتقال و ثبت سند به حساب سازمان امور مالیاتی واریز نمایند.
در این حالت کلیه دفاتر ثبت اسناد رسمی موظف به کنترل اسناد پرداخت مالیات پیش از انجام هرگونه نقل و انتقال سند و سهم و شرکه برای این شرکت ها می باشند. همچنین، مجوز و مدارک پرداخت این مالیات بایستی به صورت رسمی ضمیمه اسناد نقل و انتقال در دفترخانه شوند.
بیشتر بخوانید: هزینه های قابل قبول مالیاتی
مالیات مربوط به اندوخته صرف سهام شرکت های بورسی
مالیات شرکت های بورسی در رابطه با اندوخته صرف سهام به گونه ای متفاوت تر از سایر مالیات های می باشند. کلیه شرکت های فعال و پذیرفته شده در بورس در صورت اعلام اندوخته صرف سهام شامل نیم درصد مالیات صرف سهام می شوند و بایستی پیش از گذشت یک ماه از تاریخ ثبت سرمایه نسبت به واریز مالیات اقدام کنند.
در رابطه با این قانون صرف سهام دو نکته حائز اهمیت وجود دارد. اولین نکته ثبت مالیات اخذ شده تحت عنوان مالیات به نرخ صفر است. نکته دوم در مورد عبارت پایان ماه بعد است که، قابل جایگزین شدن با عبارت تا ده روز، تا سی روز و یا منتهی به سی روز است.
نحوه معافیت از مالیات سود سهام
در قانون مالیات شرکت های بورسی ذکر شده است که، سود حاصل از سهام اوراق بهادار بورس از پرداخت مالیات معاف می باشد. علت این امر پرداخت مالیات پیش از اقدام به تقسیم آن است. همچنین، این تصمیم گیری در راستای پیشگیری از اخذ مالیات های مضاعف می باشد.
بنابراین می توان گفت که، افرادی که در بورس اوراق بهادار سرمایه گذاری می نمایند و سودی را کسب می کنند؛ از پرداخت مالیات آن سود معاف می باشند. همچنین در صورت دریافت هرگونه سود و یا جوایز نقدی از فعالیت در بازار بورس اوراق بهادار مشمول پرداخت مالیات نخواهید بود.
نحوه تشخیص مالیات کارگزاران بورس به چه نحوی است؟
بر اساس قانون مالیات کشور و مالیات شرکت های بورسی کلیه فعالان و کارگزاران مشغول به فعالیت در بازار بورس اوراق بهادار همانند سایر اشخاص، بایستی نسبت به پرداخت مالیات های خود اقدام نمایند. کلیه فعالیت های این شرکت ها و کارگزاران بورسی مشمول قانون مالیات می شود.
کلیه کارگزاران و فعالان در زمینه بازار بورس اوراق بهادار تنها در صورتی از پرداخت مالیات معاف هستند که، فعالیت خرید و فروش سهام را، در لیست فعالیت های اقتصادی خود داشته باشند.
کلام پایانی
مالیات شرکت های بورسی دارای تبصره، ماده و موارد متعدد و گسترده ای است. شرکت های فعال در بورس در صورت رعایت هر یک از شرایط ذکر شده در این مطلب، از معافیت مالیاتی به نسبت های متفاوتی برخوردار خواهند بود.
در صورت داشتن هر گونه سوال و یا ابهامی در رابطه با مالیات شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار می توانید به مجموعه هخامنش مراجعه نمایید. این مجموعه در زمینه طراحی و تولید انواع فاکتورهای رسمی و قوانین امور مالیاتی کشور فعالیت های گسترده ای دارد.