شکاف طبقاتی بسیار عمیق در همه جوامع وجود دارد، همین امر ممکن است در قشرهای پایین جامعه باعث نارضایتی گردد. پیامدهایی که برای این نارضایتی وجود دارد، نیز باعث بی انگیزگی و در نهایت کاهش رونق اقتصادی می شود. یکی از راهکارهایی که برای این موضوع در نظر گرفته اند، تا فاصله طبقاتی کاهش پیدا کند، مالیات بر دارایی و انواع آن می باشد.
تمرکز اصلی این قانون بر روی دارایی های افراد ثروتمند در جامعه قرار گرفته است. در صورتی که برای این قانون یک ضمانت اجرایی وجود داشته باشد، در ادامه قصد داریم به توضیح این مطلب بپردازیم.
مالیات بر دارایی چیست؟
درباره مالیات بر دارایی و انواع آن باید ابتدا بدانیم این قانون شامل چه مواردی می شود. در حقیقت مالیات بر دارایی به نوعی از مالیات اطلاق می شود، که به صورت مستقیم بر همه دارایی های فرد تعلق می گیرد. می توانیم این نوع مالیات را مالیات بر ثروت هم در نظر بگیریم.
بر مبنای قانون مالیات بر دارایی و انواع آن همه ی دارایی هایی که یک فرد دارد شامل قانون مالیات بر دارایی می گردد. دقت داشته باشید این موضوع با مالیات بر درآمد کاملا متفاوت می باشد. قانون مالیات بر درآمد بر یک بازه ی زمانی یک ساله تعلق می گیرد.
دولت زمانی که قصد دارد، مالیات بر دارایی را محاسبه کند، مواردی مانند سپرده های بانکی، پول نقد، مالیات مربوط به همه خودروها، املاک، مزایای بازنشستگی، اوراق قرضه را در نظر می گیرد. پس از اینکه بررسی های لازم انجام گرفت، در صورتی که ثابت شود دارایی های فرد مورد نظر بیش از میزان معمول باشد، باید مالیات آن به دولت پرداخت گردد.
مالیات بر دارایی و انواع آن از اقشار ثروتمند جامعه گرفته می شود، این نوع مالیات نه تنها به عنوان یک منبع درآمد برای دولت شناخته می شود، بلکه در کاهش طبقاتی بسیار موثر است. همانطور که می دانید این نوع مالیات به شکل مستقیم می باشد، دولت آن را از اشخاص دریافت می نماید. به همین علت از آن به عنوان مالیات بر سرمایه نیز مشهور است.
مالیات بر دارایی و انواع آن در بیشتر کشورهای دنیا اجرا می شود. این شیوه ی دریافت مالیات به عنوان یکی از مهمترین درآمدهای دولت می باشد.
معرفی و بررسی مالیات بر دارایی و انواع آن
همانطور که می دانید این نوع مالیات انواع مختلفی دارد، که در صورت نداشتن اطلاعات در این زمینه امکان دارد، افراد با جرائم سنگین مالیاتی روبرو گردند. در ادامه به برخی از مالیات بر دارایی و انواع آن اشاره خواهیمکرد.
§ مالیات بر مستغلات مسکونی خالی
این نوع از مالیات زمانی که از ضمانت اجرایی مناسبی برخوردار باشد، این امکان را به وجود می آورد، که عدالت و کاهش فاصله ی طبقاتی را ایجاد کند. این شیوه ی مالیات در کشور ما جدی می باشد. دولت برای جلوگیری از احتکار مسکن و املاکی که خالی مانده است، این قانون را در سال 1394 به تصویب رسانده است.
این قانون شامل همه ی واحدهای مسکونی که در شهرهای بزرگ وجود دارد می گردد. افرادی که به عنوان مالکان املاک خالی به شمار می روند، باید برای سال دوم به اندازه ی نیمی از مالیات املاک مایاتی را پرداخت کنند. پس از سال سوم نیز موظف به پرداخت یک و نیم برابری می باشند.
در ماده ی 54 قانون مالیات به این شکل از مالیات اشاره شده است. هدف از ایجاد این شیوه از مالیات پیشگیری از افزایش قیمت و سوداگری می باشد.
§ مالیات بر ارث
یکی دیگر از مالیات بر دارایی و انواع آن که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، مالیات بر ارث می باشد. این نوع مالیات بعد از فوت فردی که به عنوان صاحب دارایی ها شناخته می شود و انتقال آن به وارثان مفهوم پیدا می کند. در واقع عملیات سنجش این نوع مالیات پس از فوت صاحب دارایی انجام می گیرد.
نکته ی مهمی که در ارتیاط با مالیات بر ارث وجود دارد، سنجش معافیت های مالیاتی می باشد. این شکل از مالیات بر دارایی کسر می گردد.
§ مالیات بر اراضی بایر
در ادامه مالیات بر دارایی و انواع آن باید بگوییم، این شکل از مالیات بر زمین هایی تعلق می گیرد، که به صورت بلااستفاده می باشند. این زمین ها جزو آن دسته هستند که بدون دلیل خاصی مورد استفاده ی صاحبان اراضی قرار نمی گیرد. بنابراین این نوع زمین ها مشمول مالیات نمی شوند.
معمولا زمین بایر به نوعی از اراضی اطلاق می شود، که مدت زمانی را بدون استفاده می باشند. به عنوان مثال اگر این زمین ها به مدت 2 تا 4 سال بدون استفاده باقی می مانند، 2 درصد مالیات به آن تعلق می گیرد.
§ مالیات بر دارایی املاک
یکی دیگر از نمونه های مالیات بر دارایی و انواع آن مالیاتی می باشد، که بر املاک و خانه های گرانقیمت و لوکس بسته می شود. معمولا خانه هایی شامل این نوع مالیات می شوند، که دارای ارزشی بیش از 10 میلیارد تومان باشند.
§ مالیات حق تمبر
در ادامه ی معرفی مالیات بر دارایی و انواع آن مالیات بر حق تمبر می باشد، که بر دارایی های مشخص قرار می گیرد، که جهت ابطال و الصاق تمبرها می باشد. به این شکل که همه ی کسانی که دارای پروانه کسب هستند، برای اینکه اسناد آن ها اجرایی و رسمی شود، لازم است مالیاتی را که بر حق تمبر تعلق می گیرد را پرداخت کنند. برای آشنایی بیشتر با این قوانین می توانید به مواد چهل و چهار تا پنجاه و یک قانون مالیات های مستقیم مراجعه کنید.
سخن پایانی
در این مطلب سعی شد، مالیات بر دارایی و انواع آن به شکل اجمالی آشنا شوید. این نوع مالیات ها به صورت مستقیم می باشد. افرادی که مشمول این نوع مالیات می شوند، در صورتی که آشنایی لازم با روش های پرداخت آن نداشته باشند، ممکن است مشمول جرایم سنگین شوند.
بنابراین لازم است برای آشنایی با روند این جریان با افراد متخصص تماس بگیرید. گروه هخامنش به عنوان یک تیم حرفه ای در این زمینه می توانند مشاوره های لازم را به افرادی که مشمول این قوانین می شوند را بدهند.