هزینه های قابل قبول مالیاتی از مباحث مهم برای تمام افراد حقیقی یا حقوقی است، که از منابع گوناگون درآمد کسب می کنند. این هزینه ها در بخش مربوط به مالیات های مستقیم به تفصیل شرح داده شده اند.
محاسبه و کسر این هزینه نقش زیادی در میزان مالیات قابل پرداخت شما خواهد داشت. در این مقاله با ما باشید تا به طور کامل با تعریف هزینه و هزینه قابل قبول مالیاتی، شرایط و انواع هزینه های قابل قبول مالیاتی آشنا شوید.
هزینه چیست؟
در نخستین بخش از مقاله پیش از اینکه در مورد هزینه های قابل قبول مالیاتی صحبت کنیم، بهتر است با تعریف هزینه آشنا شوید، تا مفهوم هزینه قابل قبول مالیاتی را بهتر درک کنید.
به تمام مخارج مالی که یک شغل ( تولیدی، فروشگاه، شرکت و …) برای کسب درآمد باید پرداخت کنید، را هزینه می گویند. تمام مشاغل برای مدیریت کسب و کار خود و رسیدن به سود باید بخشی از سرمایه خود را خرج کنند. تمام بنگاه های اقتصادی برای رسیدن به سود مجبور به صرف مقداری هزینه هستند.
هزینه در واقع سبب می شود، تا افراد به سود کمتری در طول ماه یا سال برسند، که این قضیه موجب کم شدن میزان مالیات پرداختی خواهد شد. در واقع هر چه هزینه بیشتر باشد، درصد و نرخ مالیات کمتر خواهد شد.
حال که با مفهوم هزینه آشنا شدید، در ادامه مقاله با ما باشید، تا به تعریف هزینه های قابل قبول مالیاتی بپردازیم.
هزینه های قابل قبول مالیاتی چیست؟
به هزینه های قانونی معینی، که در طول یک سال مالیاتی با هدف کسب درآمد از طریق مودی پرداخت می گردد، هزینه های قابل قبول مالیاتی گفته می شود.
برای اینکه هزینهای از کل درآمد سالیانه مالیاتی کم شود، باید مورد تایید قرار بگیرد و از شرایط خاصی برخوردار باشد. این نوع هزینه باید شرایطی را داشته باشد، تا به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی شناخته شود.
اولا باید در دسته هزینه هایی که به طور شفاف در قوانین مالیاتی تحت عنوان هزینه قابل قبول تعریف شده، قرار گرفته باشد. ثانیا این هزینه باید با هدف کسب درآمد مشمول مالیات انجام گرفته باشد.
این هزینه برای کسر از کل درآمد، در تمام منابع درآمدی و مالیاتی قابل شرح نمی باشد، بلکه فقط در ارتباط با درآمد عملکرد یعنی مالیات مشاغل حقیقی و حقوقی صدق می کند.
هزینه های قابل قبول شامل سایر مالیات بر درآمد مانند مالیات بر درآمد حقوق، مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد اتفاقی و … نخواهد شد.
از طرف دیگر همه مودیان که شامل مالیات بر درآمد عملکرد می شوند، قادر به کسر هزینه از کل درآمد با توجه به مفاد قانون هستند.
بیشتر بخوانید: مالیات بر درآمد
فهرستی از هزینه قابل قبول مالیاتی
چنانچه که شما به ماده148 قانون مالیات های مستقیم مراجعه بنمایید، با این فهرست به صورت کامل و دقیق رو به رو خواهید شد. ما به صورت مختصر این فهرست از هزینه های قابل قبول مالیاتی را در قسمت زیر شرح خواهیم داد. پس با ما در ادامه این نوشتار از خود همراه باشید؛
-خدماتی که مربوط به فعالیت تجاری بوده و هزینه مربوط به خرید کالاها و خدمات به منظور تولید و عرضه کالاها.
-هزینه مربوط به حمل و نقل، بسته بندی کالاها یا نگهداری از آنها و بارگیری در نهایت تخلیه شان.
-هزینه منوط بر استهلاک زیر بنای تولیدی نیز دارایی هایی که ثابت هستند.
-هزینه مربوط به توسعه و پیشرفت فعالیت تجاری.
-هزینه های قابل قبول مالیاتی خدمات فنی نیز مشاوره منوط بر انواعی فعالیت تجاری.
-هزینه هایی که مربوط به آموزش و پرورش کارمندان و سرمایه گذاران است.
-هزینه هایی که به سرمایه گذاری و سهامداری در کمپانی ها مربوط می شود.
-هزینه های منوط بر انتفاع و انتقال دارایی ثابت نیز زیر بناهای تولیدی.
-هزینه هایی که در راستای حقوق کارمندان و پرسنل نیز سرپرستان انجام می شود.
-هزینه هایی که به جهت بیمه تأمین اجتماعی کارکنان و سرپرستان صورت می گیرد.
-هزینه های مرتبط با بیمه عمر و حوادث کارکنان نیز سرپرستان.
– سود سهام و سود مربوط به سپرده گذاران.
-هزینه های قابل قبول مالیاتی مربوط به سود وام.
– حق بهره مندی از اتومبیل، منزل مسکونی و تلفن.
– نگهداری نیز تعمیر دارایی ثابت همراه با زیربنای تولیدی.
-هزینه هایی که منوط بر تمیزکاری و نظافت محل کار است.
-برق، آب، گاز و تلفن.
-حق الوکاله، حق مربوط به بازرسی و بررسی و حق عضو شدن در انجمن و نهادها.
-هزینه های قابل قبول مالیاتی نیز عوارض.
-هزینه هایی که ارتباط با خسارت و جریمه ها دارند.
-و در نهایت هزینه های منوط بر کمک انسانی و خیریه ها.
شرایط هزینه قابل قبول مالیاتی
همانگونه که در مطالب بالا متوجه شدید، هزینه های قابل قبول مالیاتی فقط در شرایط خاصی قبول قبول هستند و تمامی هزینه های مالیات بر درآمد را در بر نمی گیرد. در این بخش از مقاله شما را با این شرایط آشنا خواهیم کرد. این شرایط عبارتند از؛
-اعمال هزینه باید همراه با سند و مدرک باشد. به بیان دیگر این هزینه را نمی توان به صورت شفاهی اثبات کرد. بلکه باید برای تمام هزینه های اسناد و مدارک معتبر داشته باشید، تا مورد قبول اداره امور مالیاتی قرار گیرد. پس با توجه به این شرط مستند سازی هزینه ها را فراموش نکنید.
هر گونه هزینه ای را که برای کسب درآمد پرداخت می کنید، در فاکتورهای رسمی و اسناد قانونی ثبت کنید، تا در زمان تحویل به اداره امور مالیاتی با مشکل مواجه نشوید.
-هزینه های مالیاتی باید فقط در ارتباط با کسب درآمد کسب و کار مورد نظر باشند. همینطور تاریخ هزینه صرف شده باید در طول سال مالیاتی باشد، یعنی از زمانی که فرم اظهار نامه مالیاتی را پر نموده اید تا فرا رسیدن پر کردن مجدد اظهار نامه، یک سال مالیاتی خواهد شد.
-شرط بعدی این است، که این هزینه ها سقف تعیین شده سازمان دارایی و امور مالیاتی را رعایت کنند. در واقع اگر هزینه از این میزان معین بیشتر باشد، تحت تایید اداره امور مالیاتی قرار نمی گیرد.
-هزینه کسب و کارهایی که معاف مالیاتی هستند، در دسته هزینه های قابل قبول مالیاتی قرار نمی گیرند. به بیان دیگر مشاغلی که معاف از مالیات، مالیات مقطوعی یا مالیات با نرخ صفر هستند، در زمره این هزینه قرار نمی گیرند و کسر آن از دیگر درآمدهای مشمول مالیات امکان پذیر نمی باشد.
-یکی دیگر از تبصره های جدید در ارتباط با این هزینه ها این است، که هزینه های بالاتر از دویست میلیون علاوه بر شروط گفته شده باید توسط سیستم بانکی به حساب فروشنده واریز شده باشد.
بیشتر بخوانید
انواع هزینه های قابل قبول مالیاتی
حال که با هزینه های قابل قبول مالیاتی و شروط پذیرش آن آشنا شدید، در بخش پایانی مقاله شما را با انواع هزینه مالیاتی قابل قبول آشنا خواهیم کرد. این نوع هزینه به انواع زیر تقسیم می شود؛
1-هزینههای عمومی
هزینه عمومی یک نوع از هزینه قابل قبول است، که شامل تمام هزینه هایی می گردد، که به منظور فعالیت های بازرگانی خرج شده است. این هزینه ها به طور مستقیم بر درآمد تأثیر نمی گذارند، بلکه اثرات آن غیر مستقیم می باشد. این هزینه خود شامل انواع هزینه هایی چون حقوق کارکنان، انواع بیمه ( تامین اجتماعی و عمر)، سود سهام، سود وام، سود سپرده گذاری و … می شود.
2-هزینههای خاص
نوع دیگر هزینه های قابل قبول مالیاتی تحت عنوان هزینه های خاص نامگذاری می شوند، که اثرات مستقیم بر درآمد دارند و با فعالیت های خدماتی یا تولیدی مالیات مرتبط می باشند.
این هزینه شامل هزینه هایی است که برای حمل و نقل، خرید کالا یا خدمات ، بسته بندی، انبار داری، سهام داری و… پرداخت می گردد.
سخن پایانی
در این مقاله از کارشناسان سایت هخامنش فاکتور شما را با هزینه های قابل قبول مالیاتی آشنا نمودیم. در واقع آشنایی با این هزینه ها و نحوه محاسبه آن نیاز به تخصص و تجربه بالايي دارد.
کارشناسان سایت هخامنش فاکتور بر قوانین مالیاتی تسلط کامل دارند، همچنین از آنجایی که حرفه آنها حسابداری است، تمام خدمات مربوط به امور مالیاتی را برای شما در کوتاه ترین زمان و کم ترین هزینه بدون خطا انجام خواهند داد. برای آشنایی بیشتر با خدمات ما به سایت هخامنش فاکتور مراجعه کنید.