در برخی موارد ممکن است افراد بنا قادر به انجام معاملات نباشند و منع شوند. حال این سوال پیش می آید فرد ممنوع المعامله کیست؟ چرا این موقعیت برای او پیش می آید. برای اینکه به درک این مفهوم برسیم باید در ابتدای امر معنای ممنوعه المعامله را مورد بررسی قرار دهیم. برای تشخیص اینکه چه افرادی ممنوع المعامله هستند لازم است به حقوق تجارت مدنی مراجعه کنید. برای آشنایی بیشتر با ما همراه باشید.
چه کسانی ممنوع المعامله هستند؟
همانطور که از معنی ممنوع المعامله کیست مشخص است به افرادی گفته می شود که توسط قانونگذار از انجام دادن معامله یا دخالت در امور اموال خود به شکل نسبی یا کامل منع شده باشند. از دیدگاه دیگر می توانیم بگوییم عنوان ممنوع المعامله به اشخاص حقیقی یا حقوقی اطلاق می شود که از سوی مقامات قضایی به شکلی از انحاء از تصرف در اموال خود منع شده اند. اشخاصی که به عنوان ممنوع المعامله معرفی می شوند شامل موارد زیر می شوند.
- اشخاصی که فاقد اهلیت می باشند و به نوعی رشید و عاقل محسوب نمی شوند.
- تاجرانی که ورشکسته شده اند.
- محکومین از سوی دادگاه ها
در ادامه بحث ممنوع المعامله کیست باید بگوییم دلیل و اساس ممنوعیت از معامله برای افرادی که در دسته ی اول حضور دارند برای رعایت کردن مصلحت برخی از اشخاص صورت می گیرد. این افراد به علت عدم رضایت یا فقدان محتسبه شان از این موضوع منع شده اند. در حقیقت این افراد به تنهایی توانایی تشخیص و درک مصلحت خود را ندارند.
بر همین اساس فانونگذار با ممنوعیت این افراد از معامله مسیر سوء استفاده از دارایی ها و اموال آن ها را مسدود می نماید. از نگاه دیگر می توانیم بگوییم قانون به دلیل حمایت از این افراد امکان معامله را از آن ها سلب می کند.
اشخاصی که در دسته دوم و سوم قانون ممنوع المعامله کیست قرار می گیرند به این دلیل مشمول قانون منع معامله می شوند که از افراد جامعه در مقابل آن ها حمایت به عمل آید. این افراد به دلیل ملاحظات سیلسی، قانونی و اقتصادی از طرف مراجع قضایی دارای محدودیت هستند، به این دلیل که مرتکب جرایمی شده یا دارای بدهی رو ممنوعیت های دیگر قانونی می باشند. این افراد در برخی موارد علاوه بر ممنوع المعامله بودن اموال شان نیز توسط قانون توقیف شده است.
برای آشنایی بیشتر با ممنوع المعامله کیست باید بدانید که این افراد تا هنگامی که قانون از آن ها رفع ممنوعیت نکند قادر به انجام معاملات نیستند. آن ها تا زمانی که توسط مراجع قضایی رفع اتهام نشده اند نمی توانند نسبت به معامله ی دارایی های خود اعم از املاک و دارایی های دیگر در دفاتر اسناد رسمی اقدام به معامله نمایند.
در زمینه ممنوع المعامله کیست باید به نکاتی توجه کرد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
نکات مهم درباره ممنوع المعامله از سوی دادگاه
زمانی که ممنوع المعامله شدن از سوی مراجع قضایی انجام شود افراد تنها منصرف به نقل و انتقال هستند، اما دفاتر اسناد رسمی نیز از تنظیم کردن هر نوع سند معین برای ممنوع المعامله منع شده اند.
فرد ممنوع المعامله این امکان را دارد که نسبت به قبول وکالت رسمی اقدام نماید اما برای اعطاء وکالت رسمی با موانعی روبرو است.
در ادامه نکات مهم ممنوع المعامله کیست باید به این نکته توجه داشته باشید که در رابطه با ممنوع المعامله بودن فرد باید پیش از انجام معامله این موضوع را پیگیری کنید. برای آگاهی از این موضوع می توانید از طریق دفاتر اسناد رسمی اقدام کنید.
بیشتر بخوانید
چگونه می توان از ممنوع المعامله بودن یک شخص اطلاع پیدا کرد؟
ممکن است این سوال برای شما هم مطرح شود که چگونه بفهمیم شخص ممنوع المعامله کیست؟ همانطور که در بالا هم اشاره کردن برای آگاهی از ممنوع المعامله بودن یک فرد علاوه بر دفاتر اسناد رسمی می توانید از ادارات ثبت اسناد و املاک، معاونت قضایی دادستانی در کل کشوراستعلام کنید. با این تفاسیر پیشنهاد می شود قبل از انجام هر معامله فرایند استعلام را انجام دهید.
نکته ی دیگری که باید به آن توجه کنیم این است آیا زمانی که فروشنده می داند فرد ممنوع المعامله کیست و با او معامله می کند آیا مجرم است و عمل او مجازات یا پیگرد قانونی دارد. در پاسخ به این پرسش باید بگوییم فرد به عنوان مجرم شناخته نشده و پیگرد و مجازاتی شامل او نمی شود. اما معامله نافذ نخواهد بود.
رفع ممنوع المعامله بودن چطور انجام می شود
زمانی که متوجه شدیم ممنوع المعامله کیست نکته ی دیگری که مطرح می شود این است که فرایند رفع این موضوع چگونه انجام می گیرد؟ در ابتدای امر باید بدانید که این موضوع باید بر اساس علت آن مورد بررسی قرار بگیرد، یعنی اگر فرد به عنوان فرد غیر رشید شناخته شود، باید به دادگاه مراجعه کرده و نسبت به تقاضای حکم رشد اقدام کند. این امر باعث می شود که فرد بتواند توانایی دخالت در امور مالی را از طریق دادگاه دریافت کند. به این ترتیب می تواند توانایی مداخله در امور مالی خود را داشته باشد. درباره ی افرادی که دچار ورشکستگی هم شده اند باید بگوییم این افراد بعد از تسویه همه ی بدهی های خود می توانند مجددا به معامله بپردازند.
زمانی که فرد بر اثر بدهی مالیاتی با مشکل ممنوع المعاله شدن مواجه شده است باید پس از اینکه بدهی مالیاتی خود را پرداخت دوباره اقدام به انجام معاملات نماید.
سخن پایانی
در مورد ممنوع المعامله کیست موارد مهمی را که وجود داشت را بیان کردیم. لازم است افراد پیش از انجام معامله درباره ی مشکل ممنوع المعامله بودن طرف مقابل تحقیق کند، زیرا عدم آگاهی از این موضوع می تواند مشکلات زیادی را در پی داشته باشد. در برخی موارد عدم اطلاع از این موضوع باعث شده که افراد مجبور به تحمل خسارات مالی جبران ناپذیر شوند.
با این تفاسیر بهتر است افراد پیش از انجام معامله بررسی های لازم را انجام دهند. با توجه به اهمیت این موضوع و عدم آشنایی بیشتر افراد در این زمینه بهتر است افراد با افراد متخصص و حرفه ای مانند وکلا و مشاوران گروه هخامنش به مشاوره بپردازند و از راهنمایی های لازم بهره مند شوند.