مالیات بر درآمد از منابع اصلی درآمد های دولتی است، که تمامی کسب و کارهای کوچک و بزرگ، افراد حقیقی و حقوقی، شرکت ها و غیره را در بر می گیرد. این مالیات در تمامی کشورهای جهان اجباری است و دولت با آن بسیاری از هزینه های کشورداری را تامین می کند.
این نوع مالیات در چندین دسته و انواع مختلفی تقسیم بندی شده است، که میزان و درصد مالیات برای هر دسته با هم فرق دارد و یکسان نیست. در این مقاله با ما باشید، تا به طور کامل با این نوع مالیات و انواع آن آشنا شوید.
آماده ارائه کلیه خدمات فاکتور رسمی به تمامی مراکز و ارگانها و شرکت های خصوصی و دولتی
مالیات بر درآمد چیست؟
مالیات بر درآمد یکی از انواع مالیات است، که توسط دولت برای افراد حقیقی و حقوقی تعیین شده است. همه افرادی که در این گروه قرار دارند، مکلف به ارائه درآمد سالیانه خود از طریق فاکتور رسمی به اداره دارایی و مالیات هستند.
نهادهای نامبرده نیز میزانی از این درآمد را به عنوان مالیات برای افراد تعیین می کند و یک بازه زمانی برای آنها مشخص خواهند کرد، تا این مالیات را پرداخت کنند.
البته میزان مالیات هر فرد یا شرکت متاثر از درآمد سالیانه اش می باشد، بدیهی است هر چه درآمد یک شخص حقیقی و حقوقی بیشتر باشد، نرخ مالیات او هم بیشتر خواهد بود.
هر شخصی باید تمامی قراردادهای خود را به طور شفاف و دقیق در یک فاکتور رسمی تنظیم و به اداره مربوطه تحویل دهد، تا دولت میزان مالیات را برای وی تعیین کند.
گفتن این نکته نیز ضروری است، که گاهی دولت ها با هدف کم کردن فاصله طبقاتی جامعه و کنترل سیاست های رفاهی مالیات را به شکل تصاعدی بر اساس درآمد برای افراد مشخص خواهند کرد. یا به بیان ساده هر چه درآمد فرد بیشتر باشد، درصد بیشتری را باید به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند.
بررسی مالیات بر درآمد از دیدگاه قانون
حال که با مالیات بر درآمد آشنا شدید، در این بخش از مقاله با ما باشید تا این نوع مالیات را از دیدگاه قانون اساسی کشور بررسی کنیم.
بر اساس قانون اساسی کشور و سیاست های دولت برای اخذ مالیات، مالیات ها در یک گروه بندی کلی در دو دسته مستقیم و غیر مستقیم قرار گرفته اند. این نوع مالیات در دسته مالیات های مستقیم قرار دارد، که خود به انواع مختلفی دسته بندی می گردد. قانون نیز در مورد مالیات های مستقیم به صراحت سخن گفته است، که شامل مالیات بر دارایی و درآمد می می شود.
بر اساس قوانین مالیاتی، مالیات مستقیم در پنج باب اصلی تعریف شده اند. در باب اول افرادی که شامل پرداخت این مالیات می شوند، معرفی شده اند. در باب دوم در مورد مالیات بر دارایی به طور مفصل صحبت شده، که این باب پنج فصل دارد. باب سوم این قانون در هفت فصل نوع مالیات را شرح داده است.
با توجه به این توضیحات قانون با طور صریح و روشن در مورد این دسته از مالیات ها صحبت کرده است و عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات جرم محسوب می شود و فرد باید جریمه های سنگینی را پرداخت کند.
انواع مالیات بر درآمد
این نوع از مالیات طیف وسیعی از مشاغل کوچک و بزرگ را در بر می گیرد و هر شخصی که از طریق کشاورزی، ملک، پزشکی، تولید محصول و … درآمد کسب می کند، باید این مالیات را به دولت پرداخت کند.
در این بخش از مقاله شما را با دسته بندی های این نوع مالیات آشنا خواهیم گرد. انواع مالیات بر درآمد عبارتند از؛
· بر درآمد املاک
این دسته مالیات از گسترده ترین مالیات های بر در آمد است، که خود به چندین زیر مجموعه تقسیم بندی می گردد. ماده 52 تا 80 ق.م.م به این نوع مالیات اختصاص دارد. بر اساس قانون همه افراد حقیقی یا حقوقی که از املاک به طرق مختلف ساخت و ساز، اجاره، سرقفلی، خرید فروش و … درآمد کسب می کنند، ملزم به پرداخت مالیات هستند.
مبحث مالیات بر املاک بسیار پیچیده است و خود به شاخههای مختلفی دسته بندی می گردد، توصیه می کنیم برای آشنایی با آن مقاله مالیات بر درآمد املاک سایت هخامنش فاکتور را مطالعه نمایید.
بیشتر بخوانید: مالیات بر ارزش افزوده ؛ نحوه محاسبه و آموزش استعلام
· بر درآمد کشاورزی
در ماده 81 ق.م.م این نوع مالیات به طور کامل و روشن شرح داده شده است. این گروه از مالیات مشاغل بسیاری مثل دامداری، پرورش ماهی، پرورش زنبور عسل، باغداری، ماهی گیری، پرورش پرندگان، نوغان داری، احیای جنگل ها و … را شامل میشود.
البته مطابق با این ماده، این مالیات به اشخاص حقیقی بخشیده شده است و ملزم به پر کردن اظهارنامه مالیاتی نیز نیستند، اما اشخاص حقوقی مشمول نرخ صفر می باشند، این گروه با اینکه ملزم به پرداخت مالیات نیستند، اما باید سالیانه میزان درآمد و اظهارنامه مالیاتی را به دولت ارائه دهند.
· مالیات بر درآمد حقوق
مطابق با ماده 82 تا92 ق.م.م همه افراد حقوق بگیر ملزم به پرداخت مالیات هستند. کارفرما باید این مالیات را از حقوق فرد کسر و به دولت پرداخت کند.
· مالیات بر درآمد مشاغل
نوع دیگر مالیات بر مشاغل است، که ماده 93 تا 104 به آن اختصاص دارد. مطابق با این ماده تمام افرادی که به صورت مستقل مانند وکیل، مغازه دار، پزشک و … فعالیت دارند، ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات به دولت هستند. این دسته از مالیات بسیار گسترده است و با توجه به شغل افراد نرخ و درصد آن متفاوت خواهد بود.
· مالیات بر درآمد شرکتها و اشخاص حقوقی
ماده 105 ق.م.م به مالیات شرکت ها و افراد حقوقی اختصاص دارد. مطابق با این ماده اگر این گروه از کسب و کارها درآمد زیادی داشته باشند، 25 درصد از کل درآمد آنها به عنوان مالیات کسر می گردد.
· مالیات بر درآمد اتفاقی
در ماده 119 تا 128 به طور مفصل در مورد مالیات بر درآمد اتفاقی صحبت شده است. مطابق با این قانون هر گونه نقدی یا غیر نقدی که افراد حقیقی و حقوقی به عنوان جایزه، بلاعوض، معاملات مهاباتی و هر طریقی دیگری به دست می اورند، ملزم به پرداخت مالیات هستند.
سخن پایانی
در این مقاله از سایت هخامنش فاکتور شما را به طور کامل و جامع با مالیات بر درآمد آشنا کردیم. متاسفانه در برخی از سایت ها و منابع غیر متخصص اطلاعات غلطی در مورد دسته بندی، میزان مالیات و … به افراد داده می شود، که موجب عدم ارائه به موقع اظهارنامه مالیاتی و مجرم شناخته شدن فرد، خواهد شد.
با مراجعه به سایت هخامنش فاکتور می توانید اطلاعات کامل و جانبی در مورد انواع مالیات ها به دست اورید، اگر هر گونه سوالی نیز در مورد مباحث مالی و مالیاتی دارید، با کارشناسان سایت هخامنش فاکتور در میان بگذارید.