مالیات بر درآمد شرکت ها به عنوان یکی از مهمترین منابع تأمین درآمد دولت ها در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. این مالیات، حقوق و پاداش شرکت ها را دریافت کرده و آن را به سنجش قدرت اقتصادی آن ها در جامعه مورد تحلیل قرار می دهد.
درآمد ناخالص شرکت ها به میزان ٢۵ درصد مشمول اخذ مالیات می گردد. در این مقاله، به بررسی راهکارها و مزایای مالیات بر درآمد شرکت ها خواهیم پرداخت. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه، تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
مالیات بر درآمد شرکت ها چیست؟
مالیات بر درآمد شرکت ها یک مالیات عادلانه است که، بر اساس درآمد حاصل از فعالیت های مالی و اقتصادی شرکت ها دریافت می شود. مالیات بر درآمد شرکت ها یک نوع هزینه است که کلیه شرکت های تجاری و غیرتجاری اشخاص حقیقی و حقوقی به منظور تامین منابع و امکانات کشور پرداخت می شود.
مالیات های پرداختنی توسط آحاد جامعه دارای چندین کاربرد هستند. در کشور مالیات ها توسط سازمان امور مالیاتی به دو دسته تقسیم شده اند. دسته اول شامل مالیات مستقیم و دسته دوم شامل مالیات غیر مستقیم می باشد که، در ادامه با هر دو گروه مالیات آشنا می شویم؛
- مالیات مستقیم: مالیات های مستقیم نوعی مالیات هستند که به طور مستقیم از درآمد افراد محاسبه شده و وصول می شوند. این دسته خود شامل چندین زیر گروه می باشد.
- مالیات غیر مستقیم:این مالیات بر روی قیمت تمام شده کالاها و خدمات ارائه شده اضافه می شوند و توسط مصرف کننده ها پرداخت می شوند. در واقع به نوعی به این افراد تحمیل می شوند.
انواع مالیات بر درآمد مستقیم
قوانین مربوط به مالیات بر درآمد مستقیم شرکت ها در هر کشور ممکن است متفاوت باشد. در بسیاری از کشورها، این مالیات بر اساس سیستم گردش درآمد محاسبه می شود. در این سیستم، درآمد حاصل از فروش، هزینه ها، سود یا زیان، و سایر عوامل مرتبط با فعالیت تجاری شرکت در نظر گرفته می شود.
در برخی کشورها، سختی مالیات بر درآمد شرکت ها ممکن است توسط نرخ ثابت تعیین شود. در حالی که، در برخی دیگر کشورها، نرخ مالیات متغیر است و بر اساس درآمد شرکت تعیین می شود.همچنین، برخی شرکت ها ممکن است به عنوان شرکت های سهامی عام شناخته شوند.
در این حالت، درآمدهای آن ها به صورت مستقیم بر سهامداران آن ها تحت الشعاع قرار می گیرد و مالیات بر درآمد تنها بر سهامداران اعمال می شود.
مالیات بر درآمد غیر مستقیم
مالیات بر درآمد شرکت ها به صورت غیر مستقیم معمولاً به عنوان مالیات بر ارزش افزوده و یا مالیات بر سود اصلاح شده شناخته می شود. این مالیات بر مبنای سود شرکت ها وارد شده و در اکثر کشورها به عنوان یک روش جمع آوری درآمد از فعالیت های تجاری شناخته می شود.
در کشور ما، مالیات بر درآمد غیر مستقیم شرکت ها به عنوان مالیات بر سود شناخته می شود. این مالیات بر مبنای سود خالص دوره مالی شرکت وارد می شود که، معمولا درصد مشخصی از سود خالص است. درصد مالیات بر سود برای شرکت ها می تواند متفاوت باشد و از طریق قوانین مالیاتی تعیین می گردد.
شرکت ها بایستی از سود خود مالیات بر سود پرداخت کنند تا، به صورت قانونی فعالیت خود را انجام دهند و به توسعه اقتصاد کشور کمک کنند. البته، قوانین و مقررات مربوط به مالیات بر درآمد شرکت ها به صورت غیر مستقیم در هر کشور ممکن است متفاوت باشد.
راهکارهای افزایش اثربخشی مالیات بر درآمد شرکت ها
هر چند که، مالیات بر درآمد شرکت ها توسط کارشناسان اقتصادی و با توجه به مسائل روز کشورها وضع می شوند ولیکن ممکن است دارای نواقص و مشکلاتی در عملکرد و پیاده سازی باشند. به همین دلیل برخی از اقتصاددانان اقدام به بیان و ارائه برخی از راهکارها جهت بهینه سازی عملکرد مالیات بر درآمد شرکت ها نموده اند؛
- اصلاح قوانین مالیاتی: تغییر نرخ مالیات بر درآمد شرکت ها به نحوی که، منصفانه باشد و به راحتی از طریق منابع داخلی تأمین شود. همچنین، اصلاح سیستم اخذ مالیات بر درآمد به منظور کاهش ناهنجاری ها به اثر بخشی این موضوع می انجامد.
- تشدید نظارت و کنترل:تقویت سازوکارهای نظارتی بر اعمال مالیات بر درآمد شرکت ها به منظور کاهش اعتبارات مالیاتی در بهبود وضعیت دریافت مالیات بر درآمد شرکت ها موثر واقع می شود. ضمن این که، همکاری با سازمان های بین المللی و دیگر کشورها برای مبارزه با انتقالات محرمانه ارز به افزایش منابع کشور کمک شایانی می نماید.
- ایجاد تشویق ها:ارائه تسهیلات مالیاتی به شرکت ها به منظور تشویق سرمایه گذاری و افزایش تولید و اشتغال و همچنین، ارائه معافیت مالیاتی برای شرکت هایی که فعالیت های اجتماعی پایدار دارند از جمله گام های مهم برای دستیابی به اهداف مالیاتی کشور می باشد.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد شرکت
به منظور محاسبه مالیات بر درآمد شرکت ها بایستی در وهله اول سال مالی آن شرکت مد نظر، مشخص شود. پس از این مرحله بایستی نسبت به محاسبه سود و زیان خالص این شرکت اقدام شود. با نمایان شدن سود خالص شرکت می توان وارد مراحل بعدی است در تشخیص مالیات های بر درآمد این شرکت ها شد.
مشخص نمودن و بررسی کردن ترازنامه و اظهارنامه دارایی پایان این مرحله بوده که پس از ارسال این مدارک یعنی اظهارنامه مالیاتی ترازنامه و صورتحساب سود و زیان به اداره دارایی مالیات بر درآمد شرکت مشخص خواهد شد. تحویل این مدارک به سازمان امور مالیاتی در موعد مقرر اهمیت فراوانی دارد.
در غیر این صورت و عدم تحویل به موقع مدارک مثبت همچون دفاتر دارایی ترازنامه اظهارنامه و صورتحساب سود و زیان به اداره امور مالیاتی ممکن است مالیات این شرکت ها قطعی شده و شرکت ها متحمل هزینه ها و جرایم سنگین تری شوند.
کلام پایانی
مالیات بر درآمد شرکت ها نوعی درآمد برای کشور و سازمان امور مالیاتی می باشد که از درآمد حاصل شده توسط شرکت های تجاری و غیره به دست می آید. این مالیات صرف هزینه های عمرانی و تامین منابع مورد نیاز کشور می شود.
در صورت نیاز به کسب آگاهی و اطلاعات بیشتر در این زمینه و همچنین در رابطه با نحوه صدور فاکتور های رسمی برای کلیه شرکت ها و ارگان ها می توانید به مجموعه هخامنش مراجعه نمایید تا، کارشناسان هخامنش به شما در این زمینه ها مشاوره های ارزنده ای ارائه نمایند.