آیا می دانید، که تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی در چه مواردیست؟ میزان چنین مالیات هایی با توجه به درآمد اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی در طول یک بازه زمانی محاسبه خواهد شد. این مالیاتها نام بر عملکرد یا بر درآمد را به خودش می گیرد.
هریک از این اشخاص باید به قوانین مربوطه و البته مختلفی توجه بکنند. ما در ادامه این نوشتار از هخامنش با شما بیشتر درباره این مطلب صحبت می کنیم. پس ما را همراهی کنید و پاسخ تمامی سوالات خود را به دست بیاورید.
مالیات بر درآمد یا مالیات بر عملکرد یعنی چه؟
پیش از شروع اصل مطلب و توضیح اینکه تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی در چه مواردی خلاصه می شود؟ درباره این نوع مالیات صحبت کنیم. با توجه به قوانین تمامی اشخاص یعنی حقیقی و حقوقی بایست در پایان سال مالی از درآمد خود و هزینه های جاریشان یک گزارش کاملی را به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم بنمایند.
بعد از تسلیم اظهارنامه سازمان مالیاتی کشور وارد عمل می شود. به گونه ای که هزینه ها را از درآمد شما کم خواهد کرد. سپس سودِ خالصتان به دست می آید، در نهایت درصدِ مشخصی از این سود به عنوان مالیات از درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی اخذ می گردد.
مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی یا صاحبان مشاغل چگونه محاسبه می شود؟
در ابتدای بررسی تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی بهتر است، که از اشخاص حقیقی شروع کنیم. در این راستا باید به ماده ۹۷ قانون مالیات مستقیم مراجعه بنماییم. با توجه به این ماده اشخاص حقیقی میباید تا پایان روز آخر خرداد ماه اقدام به ارائه اظهارنامه کنند. همانطور که متوجه شدید، اظهارنامه ها شامل گزارش درآمد و هزینه آنها طی یک سال مالیست.
به جهتِ نحوه محاسبه مالیات این اشخاص باید به ماده ۱۳۱ قانون مالیات مستقیم سری بزنیم. بنا بر آنچه که در این ماده از نرخ مالیات دیده می شود؛
-اگر که درآمد شما تا به ۵۰۰ ميليون ريال باشد، مشمول پرداخت مالیات%15 می شوید.
-درآمد شما بیشتر از ۵۰۰ میلیون ریال تا سقف یک میلیارد ریال باشد، مشمول پرداخت مالیات%20 می شوید.
-به دور از تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی اگر که درآمد شما بیشتر از یک میلیارد ریال باشد، مشمول پرداخت مالیات %25 می شوید.
شما برای بهره مندی از تخفیفات بایست بدهی مالیاتی خود را در سال قبل تسویه کنید و همچنین اظهارنامه را در موعد مقرر تحویل بدهید. پس این امتیاز را با انجام اقدامات به موقع، شامل حالِ خود بنمایید! یک نکته بسیار مهم در این راستا وجود دارد.
آنهم این است، که درآمد کمپانی هایی مدنی و همچنین درآمد ناشی از فعالیت مضاربه (بنا بر آنچه در ماده ۵۷۱ الی ۶۰۶ به چشم می خورد) در حیطه مالیات اشخاص حقیقی قرار می گیرند. اکنون برای بررسی هرچه دقیق تر تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی بهتر است، به سراغ اشخاص حقوقی برویم.
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی چگونه محاسبه می شود؟
برای شفاف سازی این مسئله باید به ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم مراجعه کنیم. بنا بر آنچه که در این ماده به چشم می خورد؛ تمامی درآمد کمپانی ها و درآمد حاصل از فعالیت انتفاعیشان از منابع متنوع در کشور ایران یا خارج از کشور ایران مشمول مالیات بر درآمد می شود. البته در این راستا باید زیان حاصل از منبع غیر معاف کسر بشود و معافیت ها را در نظر بگیرید.
از سویی دیگر ضمن بررسی تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی باید به ماده ۱۱۰ قانون مالیات مستقیم رجوع کنیم. با توجه بدین ماده اشخاص حقوقی باید گزارشاتی را از درآمد و هزینه منوط به یک سال مالیشان را همراه با اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل بدهند.
البته یک نکته در این زمینه وجود دارد! آنهم مهلت ارائه اظهارنامه تا حداکثر چهار ماه بعد از پایان عملکرد سال مالیست! نرخ محاسبه مالیات اشخاص حقوقی هم بیست و پنج درصد خواهد بود.
حال شما به خوبی و عمیق با هر دو نوع مالیات برای اشخاص آشنا شدید. درست است؟ در ادامه با یکدیگر تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی را ارزیابی کنیم. اگر که موافق هستید، ما را همچنان همراهی بنمایید.
بیشتر بخوانید
تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی با یکدیگر
ما در این قسمت مهم ترین تفاوت موجود در این مسئله را شرح می دهیم. پس مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی در موارد زیر متفاوت هستند!
1-تفاوت در نرخ محاسبه
همانطور که ما در قسمت بالایی هم گفتیم؛ نرخ محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی با توجه به میزان درآمدی که دارند؛ از پانزده درصد تا به بیست و پنج درصد متغییر خواهد بود!
حال این مسئله برای اشخاص حقوقی به حالتی دیگر صدق می کند. به گونه که برای آنها بدون در نظر انگاشتن میزان درآمدشان این نرخ بیست و پنج درصد است و این نیز یکی از مهم ترین تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی می باشد.
2-مهلت زمانی در ارائه اظهارنامه مالیاتی
همچنین ما به این نکته در قسمت فوقانی اشاره کردیم. اگر که شما جزئی از اشخاص حقیقی هستید، باید اظهارنامه را تا سی و یکم خرداد سال بعد تحویل بدهیم. ولی اگر که شما شخص حقوقي می باشید، بایست اظهارنامه را حداکثر تا به چهار ماه بعد از پایان سال مالی تسلیم بنمایید.
3-درباره اسناد قابلِ ارائه
در رابطه با تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی بهتر است، به یک نکته دیگر هم دقت کنید. اگر که شما یک شخص حقیقی هستید، بایست علاوه بر اظهارنامه دفتر قانونی متناسب با گروه شغلیتان را به سازمان مربوطه تحویل بدهید.
ولی چنانچه که در حیطه اشخاص حقوقی هستید، در کنار اظهارنامه باید ترازنامه، هویت کامل سهامداران و شرکاء شرکت و حساب سود و زیان را ارائه دارید. اینها قسمتی از الزامات است و باید بدان ها توجه گردد.
4-بخشودگی مالیاتی
در بررسی تمامی جوانب مربوط به تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی به بخشودگی مالیاتی هم دقت کنید. اشخاص حقیقی از بخشودگی مالیاتی بنا بر ماده ۸۴ قانون مالیات مستقیم بهره مند می شوند. ولی چنانچه که شما یک شخص حقوقي هستید، این امتیاز شامل حالتان نمی شود.
مهم ترین شباهت مالیات حقیقی و حقوقی
ما در این قسمت با شما در رابطه با چندی از شباهت میان این دو مورد صحبت خواهیم نمود. پس ما را همراهی کنید و در رابطه با این مسئله هم اطلاعاتی را به دست بیاورید. البته شما عزیزان به هنگام وجود سوالاتی بیشتر امکان برقراری ارتباط با ما را دارید.
-به دور از تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی نخستین شباهت موجود میان آنها در ماده ۱۸۹ دیده می شود. بنا بر این ماده چنانچه که اسناد مؤدیان در طول سه سال پی در پی مورد پذیرش باشد و پرداخت مالیاتشان بدون رجوع به هیئت حل اختلاف صورت بگیرد، %5 اصل مالیات سه سالشان برگردانده می شود.
این مسئله هم شامل اشخاص حقیقی و هم حقوقی خواهد شد!
-همچنین می توان برای کشف یکی دیگر از شباهت ها به ماده ۱۳۱ قانون مالیات مستقیم درباره اشخاص حقیقی و همچنین ماده ۱۰۵ قانون مذکور درباره اشخاص حقوقی مراجعه کرد.
پس به دور از تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی اگر که بدهی مالیاتی سال گذشته تسویه بشود و اظهارنامه طی موعد مقرر ارائه گردد، مابهازای %10 افزایش درآمد ابزاری نسبت به سال پیش، یک واحد % و تا پنج واحد % از نرخِ مالیات کم خواهد شد.
-همچنین هر دو اشخاص اگر که اظهارنامه را در موعد مقرر تحویل ندهند و نیز درآمد خود را برعهده نگیرند، باید %30 جريمه بپردازند.
سخن آخر
دوستان عزیز ما در طولِ این مطلب از خود با شما درباره تفاوت مالیات حقیقی و حقوقی صحبت نمودیم. همانطور که خواندید، تفاوت مالیات این دو اشخاص در چهار دسته بندی جای گرفت! یکی مربوط به نرخ محاسبه مالیات است. دیگری مربوط به مهلت زمانی تسلیم اظهارنامه می باشد و بعدی دربرگیرنده اسناد قابل ارائه خواهد بود. آخری هم منوط بر معافیت مالیاتیست.
البته در رابطه با شباهت ها هم به سه مورد اشاره نمودیم. امیدواریم که این مطلب از هخامنش برایتان مفید باشد. البته در صورت وجود سوالاتی بیشتر ما در این زمینه کنارتان هستیم.