تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن چیست و بر چه اساسی محاسبه می شود؟ در ابتدای امر باید بدانید که در این زمینه ماده های قانونی زیادی وجود دارد . در ادامه به بررسی برخی از این تخلفات می پردازیم.
هر کدام از این تخلفات جریمه های مخصوص به خود را داشته که آشنایی با آن ها برای مودیان مالیاتی الزامی است. برای آشنایی بیشتر با این موضوع همراه ما باشید.
انواع تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن
تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن بر اساس ماده های 35، 36 و 37 مربوط به مالیات های دائمی به بررسی جریمه عدم پرداخت ارزش افزوده و جریمه عدم ارائه اظهارنامه و دیگر جرائمی که در این زمینه اتفاق می افتد می پردازند.
در این موقعیت اگر مودی از انجام مسئولیت ها و تکالیف خود سرباز زند و یا در مقابل قوانین مالیاتی تخطی کند، علاوه بر تسلیم اظهارنامه مالیاتی که در هر دوره موظف به ارائه آن می باشد بعد از اتمام دوره مشمول حرائم ارزش افزوده نیز خواهد شد. این موارد به شرح زیر است:
-پرداخت مالیات متعلق
-پرداخت جریمه تاخیر
در ادامه قصد داریم به صورت اجمالی به بررسی برخی از تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن پرداخته و آن را معرفی کنیم.
جریمه عدم ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده
گرچه سازمان مالیاتی در رابطه با عدم ثبت نام در مالیات ارزش افزوده در قوانین دائمی به عنوان جرم اظهار نظری نکرده است، اما بر اساس قوانین موقت در صورتی که مشمولان یا مودیان نسبت به ثبت نام خود بی توجه باشد دو نوع برخورد برای آن ها متصور می شود.
1-مودی توسط واحد مالیاتی شناسایی می گردد
در این شرایط بعد از شناسایی مودی موظف بوده مالیات و عوارضی را که از زمان مشمولیت و اجرای قانون وچود داشته از وی مطالبه گردد. در کنار آن برای عدم ثبت نام تا زمانی که مودی شناسایی شده است به اندازه 75 درصد به عنوان جریمه از مودی در قالب جریمه به مبلغ مطالبه شده افزوده و از وی مطالبه می شود.
2-مودی پس از مهلت مقرر اقدام به ثبت نام کند
در این حالت از تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن هنگامی که فرد مشمول اجرای قانون بوده تا تاریخ ثبت نام موظف است که جرایم مربوط به مالیات و عوارضی که در دوره ثبت نام مشمول آن شده را پرداخت نماید.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه و عدم ثبت نام در سامانه مودیان
یگی دیگر از جرائم مربوط به مالیات بر ارزش افزوده مربوط به عدم تسلیم اظهارنامه می باشد. قبل از اینکه سامانه مالیاتی طراحی شود افراد در صورت تخلف از عدم ارسال اظهارنامه به صورت دستی مشمول این قوانین می شدند. امروزه در صورتی که فرد نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی خود بی اعتنا باشد مشمول مجازات های زیر خواهد شد.
مجازات برابر با ارزش دائمی ارزش افزوده: در این فرد 10000000 ریال یا 2 برابر مالیات و عوارضی را که پرداخت نکرده است که تا مهلت مقرر بیشتر باشد باید به سازمان بپردازد.
مجازات برابر قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان: یکی دیگر از تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن که فرد را موظف به پرداخت جرایم می کند این تخلف است. در این موقعیت فرد براساس ده درصد از مجم.ع فروشی که از روش های خلاف یا 20000000 ریال هر کدام که مبلغ آن بیشتر باشد را موظف بوده که پرداخت نماید.
علاوه بر این فرد اعمال معافیت های مالیاتی، تشویقی هایی که شامل قانون های مالیاتی در همان سال، نرخ صفر محروم می گردد.
نکته مهم مجازات قانون پایانه های فروشگاهی مشمول مودیانی می شود که به شکل حداقلی یکی از جرم هایی را که در ادامه قید می شود مرتکب شده باشند.
-عدم توجه به ثبت نام در سامانه مالیاتی
-استفاده نکردن از حافظه مالیاتی
-در صورتی که فرد از حافظه مالیاتی دیگر مودیان استفاده کند.
-سپردن حافظه مالیاتی خود به دیگران مشمول جرائم خواهد گشت.
جریمه عدم ثبت نام عرضهکنندگان کالاها و خدمات معاف در سامانه مودیان
یکی از گزینه های دیگر در زمینه تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن مربوط به عدم ثبت نام عرضه کنندگان کالا است. در این موقعیت فرد به صورت زیر مشمول مجازات خواهد شد.
مجازات دائمی برابر با قنون ارزش افزوده: در این موقعیت فرد وظیفه دارد که معادل نرخی که سالیانه برای ارزش افزوده مصوب شده برای ارزش معاملات ثبت نشده در سامانه جریمه پرداخت نماید.
در یکی از موقعیت های دیگر نیز مودی براساس قانونایانه های فروش که در بالا به آن اشاره شد مجازات می شود.
جریمه کتمان معامله
در ادامه بررسی تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن باید به یکی دیگر از جرایم در این زمینه یعنی جریمه کتمان در معامله نیر اشاره ای کنیم. کتمان در معامله تحت عنوان بیش اظهاری مالیات و عوارض خرید یا اینکه مالیات و عوارض فروش را کمتر از حالت عادی گزارش کنند، در موقعیت هایی که فرد معامله خود را با نام غیر ثبت کرده یا اینکه معامله افراد دیگر را به نام خود ثبت نماید متخلف شناخته می شود.
علاوه بر این موارد استناد نموده به اسناد صوری ئذ حالت کلی هر فعالیتی که تحت عنوان کم اظهاری مالیاتی یا استرداد غیر واقعی باشد جرم تلقی شده و شامل مجازات می شود. مجازات این تخلف به این شکل است که فرد موظف شده که دو برابر مالیات و عوارضی را که نسبت به پرداخت آن تا تاریخ مقرر بی توجه بوده را پرداخت کند.
در صورتی که مودیان جچددا این تخلف تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن را تا قبل از دوسال از تاریخ تخلف مکلف به پرداخت 3 برابر مالیات پرداخت نشده خواهند شد.
بیشتر بخوانید
سخن پایانی
در این مطلب به چند نمونه در زمینه تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های آن اشاره کردیم. با توجه به گستردگی و پیچیدگی هایی که در رابطه با امور مالیاتی در زمینه تخلفات بر ارزش افزوده وجود دارد، فرد می تواند به افراد و تیم های تخصصز نظیر گروه هخامنش در این زمینه مراجعه کرده و در این زمینه یاری بخواهد.